Şifalı Mesir Macunu 476'ncı Kez Dualarla Karıldı - Haberler - Cengiz ERGÜN
21.03.2016 14:03

BU yıl 476.’sı düzenlenen Uluslararası Manisa Mesir Macunu Festivali, Nevruz Bayramı kutlamalarıyla başladı. Nevruz Bayramı ile bütünleşen festival, Sultan Parkı’nda gerçekleştirilen “Geleneksel Mesir Karma Töreni” ile devam etti. Geçtiğimiz hafta Ankara’da meydana gelen ve 37 vatandaşın hayatını kaybettiği, yüzlerce vatandaşın da yaralandığı hain terör saldırısı nedeniyle bu sene festivalde eğlenceye yönelik etkinliklerin iptal edildiğini belirten Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün, “Ülkemizin içinde bulunduğu bu zor durumdan bir an önce kurtulmasını Cenab-ı Hakk’tan niyaz ediyor; bir kez daha hain saldırıda hayatını kaybeden vatandaşlarımızı rahmetle anıyorum” dedi.

476. Manisa Uluslararası Mesir Macunu Festivali’nin açılışı, Nevruz Bayramı kutlamaları ve Geleneksel Mesir Karma Töreni ile başladı. Cumhuriyet Meydanı’nda düzenlenen Nevruz Bayramı kutlamalarına, Manisa Valisi Erdoğan Bektaş, Manisa Milletvekilleri, Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün, Şehzadeler Belediye Başkanı Ömer Faruk Çelik, CBÜ Rektörü Prof. Dr. Kemal Çelebi, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Halil Memiş, MASKİ Genel Müdürü Yakup Koç, İl Kültür ve Turizm Müdürü İbrahim Sudak, Büyükşehir Belediyesi’nde görevli daire başkanları, başkan danışmaları, Manisa’yı Mesiri Tanıtma ve Turizm Derneği Başkanı Ufuk Tanık, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, daire amirleri ve çok sayıda vatandaş katıldı. Anıta çelenk sunumunun ardından Saygı Duruşu yapıldı, İstiklal Marşı okundu. Düzenlenen programda ilköğretim öğrencileri tarafından Nevruz Bayramı temalı şiirler okundu.

Protokol Üyeleri Ateşin Üzerinden Atladı

Programda daha sonra başta Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün olmak üzere protokol üyeleri önce Nevruz ateşinin üzerinden atladı, örste temsili demir dövdü ve ardından Nevruz’un simgelerinden olan renkli yumurtaları kırdı.

Mesir İlahisi Okundu

Cumhuriyet Meydanı’ndaki programın son bulmasının ardından, Sultan Camii Bimarhanesi’ndeki Mesir Macunu karma törenine geçildi. İlk olarak Hafızlar ve Mevlithanlar Derneği tarafından Mesir ilahisi okundu. Programda ayrıca Manisa Büyükşehir Belediyesi Şehzadeler Mehteri de bir konser verdi.

Emeği Geçenlere Teşekkür Ederim

Törende konuşan Manisa’yı Mesiri Tanıtma ve Turizm Derneği Başkanı Ufuk Tanık, bu yıl 476. kez düzenlenecek olan Manisa Uluslararası Mesir Macunu Festivali’nin hazırlanmasında ve festivalin bugünlere gelmesinde emeği geçen herkese teşekkür etti. Tanık’ın ardından söz alan Şehzadeler Belediye Başkanı Ömer Faruk Çelik ise, tüm vatandaşları festivale davet ederek,” İnşallah önümüzdeki yıllarda daha büyük ve coşku ile kutlamaları icra ederiz” dedi.

Festivalde Eğlence Etkinlikleri İptal Edildi

Çelik’in ardından Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün bir konuşma gerçekleştirdi. Ülkemizde son dönemlerde artan terör saldırıları sonucu hayatını kaybeden tüm vatandaşları rahmetle anarak konuşmasına başlayan Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün,”Geçtiğimiz hafta Ankara’da meydana gelen ve 37 vatandaşımızın hayatını kaybetmesi, yüzlerce vatandaşımızın da yaralanmasıyla sonuçlanan hain terör saldırısı nedeniyle Sayın Valimiz Erdoğan Bektaş’ın başkanlığındaki mesir komitemizce festivalimizin eğlence kısmını iptal ettik. Ülkemizin içinde bulunduğu bu zor durumdan bir an önce kurtulmasını Cenab-ı Hakk’tan niyaz ediyor; bir kez daha hain saldırıda hayatını kaybeden vatandaşlarımızı rahmetle anıyorum” dedi.

“Nevruz, Huzur ve Barışa Vesile Olsun”

Nevruz’un ülkemiz üzerindeki hain planlarının son bulmasına vesile olmasını temenni eden Başkan Ergün,”Bugün, ayrıca baharın gelişini simgeleyen, tabiatın ve canlıların uyanışını müjdeleyen, güneşin sıcağını toprakla buluşturan Nevruz Bayramı’nı kutlamanın da sevincini yaşıyoruz. Bu vesileyle Nevruz Bayramımızı kutluyor; Nevruz’un ülkemiz üzerindeki hain planların son bulmasına, özlediğimiz huzur ve barış ortamına dönmemize vesile olmasına temenni ediyorum” dedi.

Manisa’nın Tanıtımı Açısından Çok Önemli

Mesir Karma Töreni’nin hayırlara vesile olmasını dileyen Başkan Ergün,”Manisa’nın bereketli topraklarından 41 çeşit baharatla harmanlanarak Hafsa Sultan’a şifa olan Mesir Macunu’nu ne mutlu ki biz Manisalılar, anavatanında yaşama onuruna eriştik. Bu onuru bizden önceki değerli büyüklerimizden devralarak gelecek kuşaklara aktarmak için de emek veriyoruz. Çağ açıp, çağ kapatan şehzadelerin yetiştiği, birçok kültür ve medeniyete ev sahipliği yapmış Manisa’mızın tanıtımı açısından oldukça önem verdiğimiz bu güzide festivalimize katkı sağlayan herkese ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Manisa Büyükşehir Belediyesi olarak bizler de üzerimize düşeni fazlasıyla yapıyoruz ve yapmaya devam edeceğiz. Manisa’mızın dünyaya tanıtımı açısından oldukça önemli olan Mesir Macunu Festivalimizin başlangıcı Mesir Karma Törenimizin hayırlara vesile olmasını diliyor; festivali geçmişten günümüze aktaran büyüklerimizi, bu festivalin ortaya çıkmasına vesile olan ecdadımızı rahmet ve minnetle anıyorum. Sağ olun, var olun” ifadelerinde bulundu.

“700 yılı aşan bir tarihin merkezindeyiz”

Ülkemizde son dönemde artan terör olayları nedeniyle bu yıl festivalde eğlenceye yönelik etkinliklerin iptal edildiğini vurgulayan Manisa Valisi Erdoğan Bektaş ise, ”Geleneği bütün unsurlarıyla geleceğe taşıyacağız. Çünkü bizim köklerimiz var. O köklere her zaman ihtiyacımız olacak. Mesir festivalimiz 476 yaşında. Saruhanoğulları Beyliği daha eski. 700 yılı aşan bir tarihin merkezindeyiz” dedi.

Mesir dualarla karıldı

Konuşmaların ardından 24 Nisan tarihlerinde saçılacak olan şifalı Mesir Macunu karmasına geçildi. İl Müftüsü Sinan Cihan, Mesir Duası’nı okudu. Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün, Vali Bektaş protokol üyeleriyle birlikte 41 çeşit baharatı kazana dökerek karıştırdı. Törenin ardından şifalı macunu almak için vatandaşlar adeta yarıştı.

Renkli görüntüler oluştu

Festivalin konuğu olan Kırgızistan heyeti Başkan Ergün’e ülkelerinin milli kıyafetini hediye etti. Sadece yakın gördükleri dostlarına milli kıyafetlerini hediye ettiklerini belirten Kırgızistan heyeti,”Ülkenize sağlık ve mutluluk diliyoruz. Kırgız halkı Türk halkıyla her zaman birlik ve beraberlik içerisinde olmuştur. Bu güzel birlikteliğin devam etmesini temenni ediyorum” dedi. Başkan Ergün, kalpak, çapan ve kamçıdan oluşan Kırgız milli elbisesini giydi. Öte yandan Manisa Büyükşehir Belediyesi’nin kardeş belediyesi olan Oş Belediyesi de Başkan Ergün’e çeşitli hediyeler verdi.

Başkan Ergün’e büyük ilgi

Törenin ardından Sultan Cami bahçesindeki vatandaşlar Başkan Ergün ile fotoğraf çektirmek için yarıştı. Kendisi ile fotoğraf çekilmek isteyenleri kırmayan Başkan Ergün, birçok vatandaşla fotoğraf çektirdi.

HABERİ İNDİRMEK İÇİN TIKLAYINIZ>>>

MHP Manisa Büyükşehir Bel. Bşk. CENGİZ ERGÜN
ZİYARETÇİ DEFTERİ
SERKAN BOZKURT
İZMİR
Bu sevda bitmez gönlümüz hesap birlikte
15.03.2024 16:44:25
Hıdır E.
MANİSA/ŞEHZADELER
benden tam destek sayın başkanım hayırlı cumalar
15.03.2024 14:34:46
Hasan Baki
MANİSA/ALAŞEHİR
yıl 2009 seçim öncesi 2 arkadaşınızla esnaf ziyareti yapıyordunuz. sevgi yolunda bizim dük...
30.06.2022 11:25:16
Copyright © 2018 Cengiz ERGÜN. All rights reserved.