Atatürk’ün Manisa’ya Gelişi Coşkuyla Kutlandı - Haberler - Cengiz ERGÜN
10.10.2018 12:34

Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün Cumhuriyetin ilanından sonra Manisa’ya ikinci kez gelişinin 93’üncü anısına tören düzenlendi. Manisa Garı’nda başlayan kutlama programı, protokol üyelerinin Cumhuriyet Meydanı’na yapılan kortej yürüyüşü ile devam etti.

İstiklal Savaşı’nın ardından 10 Ekim 1925 tarihinde Manisa’ya gelen Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün, Manisa’yı onurlandırmasının 93’üncü yıldönümü dolayısıyla tören düzenlendi. Manisa Garı’nda başlayan kutlama töreni Cumhuriyet Meydanı’ndaki program ve sonrasında İsmet İnönü Kız Teknik Meslek Lisesi’nde verilen konferans ile devam etti. Kutlama programına, Manisa Valisi Mustafa Hakan Güvençer, Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün, Manisa 1’inci Komando Eğitim Tugay Komutanı Albay Güven Dere, Manisa İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Erhan Can, Manisa Emniyet Müdürü Fevzi Bilgiç, Manisa Celal Bayar Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Muzaffer Tepekaya, Manisa Büyükşehir Belediyesi MASKİ Genel Müdürü Yaşar Coşkun, Manisa Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Mustafa Genç, ilçe kaymakamları, ilçe belediye başkan yardımcıları, askeri erkan, Manisa Büyükşehir Belediyesi daire başkanları, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.
Türk Bayrağını Teslim Ettiler
Manisa Garı’nda yapılan törende temsili olarak Atatürk’ün Manisa’ya gelişinde kullandığı trenin istasyona yanaşmasıyla birlikte trendeki 3 kız 3 erkek öğrenci inerek ellerindeki Türk Bayrağı’nı Vali Mustafa Hakan Güvençer’e teslim etmesinin ardından öğrencilerin ve protokol üyelerinin katılımı ile Cumhuriyet Meydanı’na kadar kortej yürüyüşü düzenlendi. Ellerinde Türk Bayrakları ile korteji selamlayan minik öğrenciler törene renk katarken, vatandaşlar da korteji selamladı.
Tören Cumhuriyet Meydanı’nda Devam Etti
Tören kapsamında düzenlenen kortej yürüyüşü sonrasında tören Cumhuriyet Meydanı’nda Atatürk ve Milli Egemenlik Anıtı’na çelenk sunulmasıyla devam etti. Manisa Valiliği, Manisa Büyükşehir Belediyesi ve siyasi partilerin çelenklerini anıta sunmasının ardından Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün günün anlam ve önemine ilişkin bir konuşma yaptı. Başkan Ergün, “Büyük önderimiz Mustafa Kemal Atatürk’ün Manisa’ya gelişinin 93’üncü yıldönümü vesilesiyle bir arada olmamızdan dolayı mutluyum. Bizlerin bir araya gelmesine vesile olan ebedi başkomutanımızı saygı ve rahmetle anıyorum. Kurtuluş Savaşı sonrasında Cumhuriyet’in ilanıyla birlikte işgalci Yunan’ın yakıp yıktığı Manisa, yaralarını sarmaya ve yeniden dirilmeye çalışıyordu. Vatan topraklarını karış karış gezen Türkiye Cumhuriyetinin kurucusu büyük lider Mustafa Kemal Atatürk, halkına moral oluyor, devlet yöneticilerine ülkenin yeniden inşası için engin dehasıyla destek veriyordu. Tarih kaynaklarının ışığından hareket edecek olursak, büyük önderimiz Mustafa Kemal Atatürk, Manisa’mıza yaklaşık 5 kez teşrif etmiştir. Her ne kadar Manisa’ya ikinci gelişi olan 10 Ekim 1925 tarihi dikkate alınsa da, önderimiz 26 Ocak 1923, 16 Haziran 1926, 8-9 Nisan 1934 ve 22 Haziran 1934 tarihlerinde şehrimizi onurlandırmıştır” dedi.
“Büyük Önderimizin ülküsünü anlamak gerekiyor”
Başkan Ergün, Atatürk’ün ülküsüne vurgu yaparak, “Bu büyük dehanın Manisa’ya gelişini kutluyor olmamızın birçok sebebi var. Öncelikle bizlere kutsal Türk topraklarını emanet eden, Türkiye Cumhuriyeti’ni kurarak muasır medeniyetler seviyesini işaret eden büyük önderimizin ülküsünü iyi anlamamız gerekiyor. Yakılıp yıkılan ve küllerinden doğan Manisa’nın hangi şartlarda yeniden ayağa kalktığını idrak etmemiz gerekiyor. Kurtuluş Savaşı’nda kahraman Türk ordusundan kaçan işgalci Yunan askerleri, binlerce insanımızı vahşice katletmiş, şehrin tüm taşınmazlarını yakıp viran etmişlerdir. Cumhuriyetin ilanının ardından Anadolu’yu karış karış gezen büyük önder Mustafa Kemal Atatürk, 10 Ekim 1925’te ikinci kez Manisa’ya gelmiş, dönemin belediye başkanı Bahri Sarıtepe ve binlerce Manisalı tarafından coşku ve heyecanla Manisa Garı’nda karşılanmıştır. Büyük lider, Manisa’da konaklayarak kent insanıyla kucaklaşmış, coşkulu kalabalığa hitap etmiş, Manisa insanına öğütlerde bulunmuştur. En büyük öğütlerinden biri de, yakılıp yıkılan şehrin imar planlarının yapılması olmuştur” diye konuştu.
“Atalarımızın isimlerini yaşatıyoruz”
Başkan Ergün, konuşmasında atalara duyulan saygıya dikkat çekerek, geçmiş tarihin unutulmaması için ataların isimlerini yaşatmaya devam ettiklerini söyledi. Başkan Ergün, “Manisa Büyükşehir Belediyesi olarak bizler de, tarihimize ışık tutmuş büyüklerimizin isimlerini yaşatmak, yeni nesle onları en iyi şekilde tanıtmak için çalışmalar yürütüyoruz. Güzelyurt Mahallesi’nde hayata geçirdiğimiz Kent Park ve Laleli Mahallesi’nde bulunan Gençlik Merkezi’mize büyük önderimiz Atatürk’ün adını vermemiz bu örneklerden bir tanesi. Ata’mızın Manisa’ya gelişinde dönemin belediye başkanı olarak kendisini karşılayan Bahri Sarıtepe’nin adını da Şehzadeler ilçesinde bulunan gençlik merkezine vermiştik. Atalarımıza ve tarihimize verdiğimiz önem, bundan sonra da aynı şekilde devam edecek. Bu vesile ile ebedi başkomutanımız Mustafa Kemal Atatürk’ün Manisa’mızı onurlandırışının 93. yıl dönümünde, aziz vatanımızı düşman işgalinden kurtaran başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere tüm silah arkadaşları ve aziz şehitlerimizin hatıraları önünde saygıyla eğiliyor, rahmetle anıyorum” ifadelerini kullandı.
Başkan Ergün Şehitlerimizi Unutmadı
Konuşmasına son verirken Başkan Ergün, yaşanan terör saldırısı sonrası şehit olan askerleri de unutmadığını belirterek, “Sözlerimi noktalamadan önce geçtiğimiz hafta hepimizin yüreklerine kor düşüren Batman’ın Gercüş ilçesindeki hain saldırıda şehit olan 8 askerimizi rahmetle anıyorum. Bu alçakça saldırıyı nefretle kınıyor, terörün her türlüsünü lanetliyorum. Aziz Türk milletinin başı sağ olsun. Ne mutlu Türküm diyene!” dedi.
Atatürk fotoğrafları sergisi açıldı
Cumhuriyet Meydanı’nda düzenlenen törenin ardından Manisa Büyükşehir Belediyesi Fatih Sergi Salonu’nda Atatürk Fotoğrafları, Atatürk Kitapları ve Eski Manisa Fotoğrafları Sergisi’nin açılışı Manisa Valisi Mustafa Hakan Güvençer, Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün, askeri erkan ve protokol üyeleri tarafından yapılarak sergi gezildi. Serginin ardından protokol üyeleri İsmet İnönü Kız Teknik Meslek Lisesi’nde düzenlenen Milli Mücadelede Manisa ve Atatürk konulu konferansa katıldı.

MHP Manisa Büyükşehir Bel. Bşk. CENGİZ ERGÜN
ZİYARETÇİ DEFTERİ
SERKAN BOZKURT
İZMİR
Bu sevda bitmez gönlümüz hesap birlikte
15.03.2024 16:44:25
Hıdır E.
MANİSA/ŞEHZADELER
benden tam destek sayın başkanım hayırlı cumalar
15.03.2024 14:34:46
Hasan Baki
MANİSA/ALAŞEHİR
yıl 2009 seçim öncesi 2 arkadaşınızla esnaf ziyareti yapıyordunuz. sevgi yolunda bizim dük...
30.06.2022 11:25:16
Copyright © 2018 Cengiz ERGÜN. All rights reserved.