Mesir 479’uncu Kez Karıldı - Haberler - Cengiz ERGÜN
21.03.2019 17:22

Bu yıl 479. kez düzenlenecek olan Uluslararası Manisa Mesir Macunu Festivali, Cumhuriyet Meydanı’nda başlayarak Sultan Camii Bimarhanesi’ne kadar devam eden kortej ve Sultan Parkı’nda gerçekleştirilen ‘Geleneksel Mesir Karma Töreni’ ile başladı.

479’uncu Manisa Uluslararası Mesir Macunu Festivali’nin açılışı Nevruz Bayramı kutlamaları ve Geleneksel Mesir Karma Töreni ile başladı. Cumhuriyet Meydanı’nda başlayan programa, Manisa Valisi Ahmet Deniz, Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün, Şehzadeler Belediye Başkanı Ömer Faruk Çelik, ilçe kaymakamları, 1.Komando Eğitim Tugay Komutanı Albay Güven Dere, İl Jandarma Komutanı Erhan Can,  İl Emniyet Müdürü Fevzi Bilgiç, Manisa Milletvekilleri, Manisa’yı Mesir’i Tanıtma ve Turizm Derneği Başkanı Ufuk Tanık, siyasi partilerin il başkanları ve temsilcileri, sivil toplum kuruluşu temsilcileri Olay Gazetesi Medya Grup Başkanı Ertuğrul Aytaç ve vatandaşlar katıldı.  
Mesir Korteji Renkli Görüntüler Oluşturdu
479. Manisa Uluslararası Mesir Macunu Festivali Karma Töreni Korteji ile başlayan programda renkli görüntüler oluştu. Cumhuriyet Meydanı’ndan Sultan Camii Binarhanesi’ne uzanan yürüyüş boyunca vatandaşlar, evlerinden ve kaldırımlardan protokolü selamladı ve ellerindeki bayrakları ile güzel görüntüler ortaya çıkardı.
Mevlid-İ-Şerif Okutuldu
Mesir Kortejinin ardından Hafsa Sultan Camii’nde Kuran-ı Kerim okundu ve dualar edildi. Hafsa Sultan Camii’nde şehitlerimiz için Kuran-ı Kerim okunmasının ardından Mesir Karma Töreni’ne geçildi. Sultan Camii Bimarhanesi’nde program kapsamında ilk olarak Hafızlar ve Mevlithanlar Derneği tarafından Mesir ilahisi okundu. Ardından protokol konuşmalarına geçildi.
Festivale Emek Veren Herkese Teşekkür Edildi
Protokol konuşmaları kapsamında ilk olarak Manisa’yı Mesiri Tanıtma ve Turizm Derneği Başkanı Ufuk Tanık konuştu. Tanık, bu yıl 479. kez düzenlenecek olan Manisa Uluslararası Mesir Macunu Festivali’nin hazırlanmasında ve festivalin bugünlere gelmesinde emeği geçen herkese teşekkür etti. Tanık’ın ardından söz alan Şehzadeler Belediye Başkanı Ömer Faruk Çelik ise, festivalin tarihsel öneminden bahsederek, tüm vatandaşları festivale davet etti.
Başkan Ergün, “Herkes Elini Taşın Altına Sokacak
479. Uluslararası Manisa Mesir Macunu Festivali Karma Töreni’nde, Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün konuşma yaptı. Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün, “479 yıldır süregelen Uluslararası Manisa Mesir Macunu Festivali açılışında sizlerle birlikte olmaktan duyduğum memnuniyeti ifade etmek istiyorum. UNESCO tarafından İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası listesine alınan Kırkpınar yağlı güreşlerinden sonra ülkemizin en köklü geleneği olan Manisa Mesir Macunu Festivalini önemsiyor ve gelecek nesillere e n güzel şekilde aktarılması için üzerimize düşeni yapmaya çalışıyoruz. Yavuz Sultan Selim’in eşi, Kanuni Sultan Süleyman’ın annesi Ayşe Hafsa Sultan’a şifa olan Mesir Macunu her yıl Sultan Camii külliyelerinden halka şifa olması için saçılmaktadır. Merkez Efendi tarafından 41 çeşit baharat ve macunla oluşan bütün hastalıklara şifa olsun diye hazırlanmış Hafsa Sultan’ın hastalığına derman olmuş ve 479 yıldır da hem Manisa halkına hem Türkiye’ye şifa olmaya devam etmiştir. Değerli Manisalı hemşerilerim festivaller kentlerin kültürel anlamda hem yurtiçinde hem de yurtdışında tanıtılması açısından çok önemli organizasyonlardır. Bu kapsamda Uluslararası Manisa Mesir Macunu Festivalinin dünya çapında ses getirmesi için elimizden gelenin fazlasını yapmamız gerekiyor. Peki bu yeterli mi? değil Manisa’da yaşayan tüm kamu kurumları, kuruluşları, odaları, bu festivale organizasyonunu da dahil edersek, bu festivale daha fazla katkıda bulunmaları gerekiyor. Üstüne basa basa bunu bir kere daha belirtiyorum. Sadece mevcut törenlerde gelip, sadece gazetelerde fotoğraf karelerine girmekle olmuyor bu işler. Manisa Büyükşehir Belediyesi, Şehzadeler Belediyesi ve Manisa Valiliğinin icraatı ile olmuyor bu işler. Herkes elini taşın altına koyacak. Bütün herkesin elini bu taşın altına sokması lazım. Bu da böyle biline. Tabii ki bu nedir? Manisa’ya turizm gelirinin girdisini sağlayacak ve bütün Manisa’da katma değer yaratacak ve Manisa’ya daha fazla yurt içi ve yurt dışından insanların katılımını sağlama noktasında da ilerleme kaydedecektir. Baharın uyanışını ve toprağın hareketlenmesini müjdeleyen Nevruz Bayramının ve Manisa Mesir Macunu Festivalimizin başlangıcı olan Mesir Karma törenimizin hayırlara vesile olmasını diliyorum. Geleneğimizi bizlere aktaran ve bir araya gelmemize imkan sağlayan kıymetli büyüklerimizi bu güzide festivalin ortaya çıkmasını sağlayan ecdadımızı rahmet ve minnetle anıyorum. 479. kez kutlayacağımız festivalimizin en güzel şekilde sürmesi için hemşerilerimizin sahip çıkmasını bekliyorum” dedi.   
Vali Ahmet Deniz Festivaline Önemine Değindi
Manisa Büyükşehir Belediyesi Başkanı Ahmet Deniz’in ardından Manisa Valisi Ahmet Deniz bir konuşma yaptı. 479 yıllık geleneğin sürdürülmesinde emeği geçen kurum ve kuruluşlara teşekkür eden Vali Deniz, konuşmasında festivalin iyi anlaşılması ve sahip çıkılması gerektiğini belirtti.
Mesir Dualarla Karıldı
Konuşmaların ardından 23-28 Nisan tarihlerinde saçılacak olan şifalı Mesir Macunu karmasına geçildi. İl Müftüsü Sinan Cihan, Mesir Duasını okudu. Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün, Vali Deniz ve protokol üyeleri ile birlikte 41 çeşit baharatı kazana dökerek karıştırdı. Törenin ardından şifalı macunu almak için vatandaşlar adeta yarıştı. Program yemek dağıtımı ile son buldu.

MHP Manisa Büyükşehir Bel. Bşk. CENGİZ ERGÜN
ZİYARETÇİ DEFTERİ
SERKAN BOZKURT
İZMİR
Bu sevda bitmez gönlümüz hesap birlikte
15.03.2024 16:44:25
Hıdır E.
MANİSA/ŞEHZADELER
benden tam destek sayın başkanım hayırlı cumalar
15.03.2024 14:34:46
Hasan Baki
MANİSA/ALAŞEHİR
yıl 2009 seçim öncesi 2 arkadaşınızla esnaf ziyareti yapıyordunuz. sevgi yolunda bizim dük...
30.06.2022 11:25:16
Copyright © 2018 Cengiz ERGÜN. All rights reserved.