Manisa'nın 97'nci Kurtuluş Coşkusu - Haberler - Cengiz ERGÜN
08.09.2019 13:40

Manisa’nın düşman işgalinden kurtuluşunun 97’nci yıldönümü dolayısıyla Cumhuriyet Meydanı’nda tören düzenlendi. Törende konuşan Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün, “Manisa’mızın düşman işgalinden kurtuluşunun 97’nci yıldönümünü kutluyor, ülkemizi çağdaş medeniyetlerle yarışan bir ülke seviyesine getiren ve bizlere bu güzel toprakları emanet eden Başkomutanımız Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere, kahraman silah arkadaşlarını ve aziz şehitlerimizi rahmet, minnet ve şükranla anıyorum. Yolumuz büyük önder Mustafa Kemal Atatürk’ün yoludur“ dedi.

Manisa’nın düşman işgalinden kurtuluşunun 97’nci yıldönümü dolayısıyla tören düzenlendi. Cumhuriyet Meydanı’nda düzenlenen tören programına Manisa Valisi Ahmet Deniz, MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay, Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün, 1. Komando Eğitim Tugay Komutanı Albay Güven Dere, Manisa Celal Bayar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Ataç, Manisa milletvekilleri, ilçe belediye başkanları, siyasi partilerin il başkanları, ilçe kaymakamları, MASKİ Genel Müdürü Şehnaz Başaran, Manisa Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcıları Ertuğrul Yıldırım ve Burak Aslay, Manisa Büyükşehir Belediyesi’nin daire başkanları, resmi kurum ve kuruluşların müdürleri, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.

Tören Anıta Çelenklerin Sunulmasıyla Başladı

Cumhuriyet Meydanı’nda başlayan törenlerde ilk olarak anıta çelenkler sunuldu. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün, günün anlam ve önemine ilişkin konuşmasını gerçekleştirdi. Başkan Ergün konuşmasında, “Mondros Mütarekesini fırsat bilen emperyalist güçler, güzel ülkemizin dört bir yanına asker çıkarmış, kağıt üzerinde son yurdumuz Türkiye’yi kendi aralarında pay etme cüretini göstermişlerdi. Adeta medeniyetler beşiği olan güzel Manisa’mız da 26 Mayıs 1919’da Yunan ordusunca işgal edilmiş, şehirde hüzün, karamsarlık ve gözyaşı hakim olmuştu. 19 Mayıs 1919’da Samsun’dan bir güneş gibi doğan ebedi Başkomutanımız Mustafa Kemal Atatürk, umutsuzluk içindeki Türk milletini adeta şaha kaldırmış ve bugün destan gibi okuduğumuz şanlı Kurtuluş Savaşı’mızın meşalesini yakmıştı. Yunan askerlerinin postallarıyla kirletilmeye çalışılan Manisa’mızın her yerinde direniş başlamıştı Alaşehir’den Demirci’ye. Müftü Alim Efendi, Parti Pehlivan, Gördesli Makbule, Demirci Akıncıları, İbrahim Ethem gibi sayısız kahraman aman vermemişti düşmana ve kahramanca çarpışmıştı. 3 yıl süren bu direnişler ve acılar 26 Ağustos 1922’de kahraman Türk ordusunun büyük taarruzuyla yerini umuda bıraktı. 30 Ağustos büyük zaferinin ardından “İlk hedefiniz Akdeniz” diyen ebedi Başkomutanımız Mustafa Kemal Atatürk’ün kahraman askerleri, işgalci Yunan’ı önüne katmış ve Türk topraklarından temizlemiştir. Fahrettin Altay komutasındaki süvari birliklerinin Manisa’ya varmasıyla güzel şehrimiz 8 Eylül 1922’de özgürlüğüne kavuşmuş, kederin yerini sevinç gözyaşları almıştır. Yenildiğini anlayan hain işgal kuvvetleri, şehrimizi ateşe vermiş: 10 bin 700 ev, 13 cami, 2 bin 728 dükkan, 19 han, 26 bağ kulesi, 3 fabrika, 5 çiftlik ve bin 740 köy evini yakmıştır. Ayrıca resmi kayıtlara göre 3 bin 500 vatandaşımız yakılmış, 855 kişi kurşunlanmış, bin 200 kişi kesilmiş, toplam 5 bin 555 vatandaşımız şehit edilmiştir” dedi.

“Görevimiz bu vatanı gelecek nesillere bırakmaktır”

Başkan Ergün, geçmişi özet olarak aktardığını belirterek, “Güzel ülkemizin nasıl ve ne şartlar altında bizlere emanet edildiğinin bir göstergesidir aynı zamanda. Kutsal vatan topraklarının atalarımız tarafından nasıl bizlere emanet edildiğini genç nesillere en doğru ve en güzel şekilde anlatmak bizlerin asli görevi olmalı diye düşünenlerdenim. Nereden geldiğimizi unutmadan, Türkün ve Türk toprakları üzerinde emelleri bulunan hainleri en iyi şekilde tanıyarak, geleceğimize yön vermemiz gerektiğine yürekten inanıyorum. Acıyla zulümle ve gözyaşıyla sulanan, düşman tarafından yakıp yıkılarak harabeye çevrilen güzel Manisa’mız, büyük önderimiz Mustafa Kemal Atatürk’ün önderliğinde Cumhuriyet’in ilanından sonra küllerinden doğan Anka Kuşu misali şahlanmış ve bugünlere gelmiştir. Bizlere düşen görev, atalarımızdan miras kalan bu güzel vatanı cennete çevirmek ve gelecek nesillere en güzel şekilde bırakmaktır” diye konuştu.

Kurtuluş Kahramanları Anıtı İnşa Edildi

Başkan Ergün, kurtuluş kahramanlarının adlarını yaşatmaya çalıştıklarını belirterek, “Manisa’mızın kurtuluşunda düşmanla göğüs göğüse çarpışan kahramanlarımızın isimlerini yaşatmak ve genç nesillere tanıtmak amacıyla Çanakkale Şehitleri Anıtı’nın hemen yan tarafında inşa ettiğimiz Kurtuluş Kahramanları Anıtı, sahip çıkılması ve mutlaka görülmesi gereken güzel bir eserdir. Gördesli Şehit Makbule Hanım, Bahri Sarıtepe, Parti Pehlivan, Müftü Alim Efendi ve Yunan bayrağını indirip Manisa hükümet konağına Türk bayrağını asan Seyfettin Bey’in isimlerini yaşatmak için belediye meclisimizle birlikte güzel kararlar aldık ve bu kahramanlarımızın isimlerini şehrimizin muhtelif noktalarındaki cadde, sokak ve meydanlara verdik” dedi.

“17 ilçemizde canla başla çalışıyoruz”

Başkan Ergün, Manisa Büyükşehir Belediyesi olarak 17 ilçede canla ve aşkla hizmet verdiklerini belirterek, “Bu şehirde yaşayan her bir vatandaşımızın yüzünü güldürecek projeleri hayata geçiriyoruz. Bu duygularla Manisa’mızın düşman işgalinden kurtuluşunun 97’nci yıldönümünü kutluyor, ülkemizi çağdaş medeniyetlerle yarışan bir ülke seviyesine getiren ve bizlere bu güzel toprakları emanet eden Başkomutanımız Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere, kahraman silah arkadaşlarını ve aziz şehitlerimizi rahmet, minnet ve şükranla anıyorum. Yolumuz büyük önder Mustafa Kemal Atatürk’ün yoludur” ifadelerini kullanarak konuşmasını tamamladı.

Atlı Birlikler Kurtuluşun Simgesi Türk Bayrağı’nı Teslim Etti

Cumhuriyet Meydanı’nda düzenlenen törenlerde, Kuva-i Milliye’nin simgelerinden olan atlı birlikler temsili olarak Manisa’nın kurtuluşunu simgeleyen Türk Bayraklarını Vali Ahmet Deniz ve Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün’e teslim etti.

Fotoğraf sergisinin açılışı yapıldı

Cumhuriyet Meydanı’nda düzenlenen törenlerin ardından Fatih Sergi Salonu’nda ‘Atatürk ve Kurtuluş Savaşı’ fotoğraf sergisinin açılışı yapıldı. Serginin kesilen açış kurdelesinin ardından Vali Ahmet Deniz, MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay ve Başkan Cengiz Ergün’ün önderliğindeki protokol üyeleri tarafından sergi gezilerek, fotoğraflar hakkında bilgi alındı.

MHP Manisa Büyükşehir Bel. Bşk. CENGİZ ERGÜN
ZİYARETÇİ DEFTERİ
SERKAN BOZKURT
İZMİR
Bu sevda bitmez gönlümüz hesap birlikte
15.03.2024 16:44:25
Hıdır E.
MANİSA/ŞEHZADELER
benden tam destek sayın başkanım hayırlı cumalar
15.03.2024 14:34:46
Hasan Baki
MANİSA/ALAŞEHİR
yıl 2009 seçim öncesi 2 arkadaşınızla esnaf ziyareti yapıyordunuz. sevgi yolunda bizim dük...
30.06.2022 11:25:16
Copyright © 2018 Cengiz ERGÜN. All rights reserved.